Al cinema Girona de BCN ahir es presentà el documental, des de fa mesos ja roda per Euskal Herria, Gazta Zati Bat ("Un tros de formatge") que narra l'experiència d'un bon nombre de ciutadans d'Idiazabal que endegaren una iniciativa per dinamitzar "des de baix" el Dret a Decidir (quina semblança amb la feinada feta per la gent d'Arenys de Munt!).

Al llarg del documental (bellíssim!), tota mena de proves didàctiques i emotives de com és possible assolir grans empreses d'organització (intercanvis amb col.lectius escocesos d'esports i cultura tradicionals) si hi ha il.lusió col.lectiva i un repàs de com en els darrers anys la societat basca ha anat fent camí (malgrat les incomprensions i l'immobilisme del govern espanyol) cap a la pau definitiva i la reconciliació. I el poble Idiazabal n'ha esdevingut la icona, l'ariet del dret a Decidir, punt de trobada de tots els demòcrates per metabolitzar el passat i encarar un futur de llibertat i fraternitat.

Durant uns dies es projectarà a BCN i després a Olot i a d'altres ciutats catalanes. Doblat i subtitulat al català per Toni Strubell.

No us el perdeu!
Joan Tardà Coma